Κώστας Νικολακόπουλος

Η αλλαγή θέσης Όρτα και Τσικίνιο από τον Μεντιλίμπαρ κι η αδυναμία του Ολυμπιακού να κρατήσει το μηδέν

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr πολλά και διάφορα για τον Ολυμπιακό με αφορμή τα τελευταία παιχνίδια του.

• Καλά τα κατάφερε με τον ΠΑΟΚ ο Ολυμπιακός με τους θεωρούμενους αναπληρωματικούς! Να δούμε αν θα τα καταφέρει απόψε και με τον Άρη με τους θεωρούμενους βασικούς!

• Ήταν σίγουρα σημαντικό για την ομάδα του Μεντιλίμπαρ ότι άνοιξε αυτή τη σκορ και δη στο 27ο λεπτό, όπως δηλαδή είχε συμβεί και στο προηγούμενο ντέρμπι στο Καραϊσκάκη, με τον Παναθηναϊκό, τότε στο 24ο λεπτό! η μεγάλη διαφορά των δύο αγώνων ήταν ότι πρώτον αυτή τη φορά ο Ολυμπιακός έβγαλε φρεσκάδα, ενώ τότε είχε παίξει με χαμηλές στροφές στο β΄ ημίχρονο, έχοντας παίξει τρεις ημέρες νωρίτερα με τη Μακάμπι στο 1-4. Και δεύτερον με τον Παναθηναϊκό δεν είχε καταφέρει να πάει στο ημίχρονο προηγούμενος στο σκορ, γιατί δέχθηκε δύο γκολ στο 41’ και στο 45+4’ (!), ενώ τώρα πήγε με το υπέρ του 1-0 στο ημίχρονο, αφού την γλίτωσε στη φάση του 43’ με τον Τσικίνιο να πουλάει την μπάλα, τον ΠΑΟΚ να βγαίνει απειλητικά, αλλά τον ίδιο τον Πορτογάλο να γλιτώνει την ομάδα του κοντράροντας καλά το σουτ του Ζίφκοβιτς.

• Παρεμπιπτόντως, αν μη τι άλλο ήταν εντυπωσιακό, ότι ο Μεντιλίμπαρ την Κυριακή έπαιξε με ενδεκάδα που είχε τους μισούς παίκτες από τις μεταγραφές του Γενάρη!!! Βλέπε Άμπι, Όρτα, Τσικίνιο, Ζέλσον, Ναβάρο! Και μία έκτη μεταγραφή του Γενάρη, ο Βέζο, μπήκε αλλαγή! Πραγματικά απίστευτο.

• Θα ήθελα, όμως, να σταθώ λίγο στον Τσικίνιο, στον οποίο ο Μεντιλίμπαρ έχει αλλάξει θέση στα δύο τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού-για την ακρίβεια από το ημίχρονο του αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε και σχεδόν σε όλο το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ-βάζοντας τον πίσω από τον σέντερ φορ και όχι δίπλα στον αμυντικό χαφ.

• Κατ΄ αρχάς, είναι μία θέση την οποία έχει παίξει ο Τσικίνιο, για τουλάχιστον μία-δύο σεζόν στην καριέρα του. κατά δεύτερον, είναι προφανές ότι ο έμπειρος προπονητής κάνει αυτή την κίνηση για δύο λόγους. Πρώτον, με την προσδοκία να πάρει γκολ από τον Πορτογάλο, γκολ που δεν παίρνει από τον συμπατριώτη του, τον Όρτα, που συνήθως έπαιζε σε αυτή τη θέση τόσο καιρό με τον Μεντιλίμπαρ. Δεύτερον, με την βεβαιότητα ότι ο Τσικίνιο θα πρεσάρει ψηλά και γενικά θα βοηθήσει ανασταλτικά περισσότερο από τον Γιόβετιτς, που εσχάτως είχε πάρει τη θέση του Όρτα στην ενδεκάδα, πίσω από τον σέντερ φορ.

Η αλλαγή θέσης Όρτα και Τσικίνιο από τον Μεντιλίμπαρ

• Εκείνο το γκολ του Τσικίνιο επί της Φενέρμπαχτσε, αλλά και κάποιες χαμένες ευκαιρίες του σε προηγούμενα παιχνίδια, όταν είχε κάνει καλές κινήσεις και είχε πατήσει επικίνδυνα την αντίπαλη περιοχή, είναι φανερό ότι έβαλαν ιδέες στον Μεντιλίμπαρ. Τώρα, στο ερώτημα πώς πήγε ο Πορτογάλος σε αυτά τα δύο ματς στον καινούριο του ρόλο, η απάντηση δεν είναι εύκολη, υπό την έννοια ότι λ.χ. με τον ΠΑΟΚ έδειξε κουρασμένος από την υπερπροσπάθεια της ρεβάνς στην Τουρκία. Πέρασε κάποιες έξυπνες πάσες, πίεσε ψηλά, αλλά μέχρι εκεί.

• Έχω την εντύπωση ότι προσπαθεί να βρει ο Τσικίνιο τα πατήματα του και σε αυτό το ρόλο. Είναι καλό που βγάζει συνεργασίες, όμως μοιάζει καλύτερος αυτή την στιγμή και μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου σε ρόλο Νο 8, δίπλα στον Έσε. Γιατί κάνει καλή δουλειά και ανασταλτικά, κλέβει μπάλες, πετάει μπαλιές για αντεπιθέσεις. Νομίζω ότι κάπως προβληματίζει τον Μεντιλίμπαρ που δεν έχει σίγουρη κοντινή πάσα με αποτέλεσμα να χάνεται έτσι η μπάλα για τον Ολυμπιακό και ότι κάνει εύκολα φάουλ κοντά στην περιοχή του Τζολάκη.

• Από την άλλη, ο Όρτα, παίζοντας 8άρι κόντρα στον ΠΑΟΚ, είχε αρκετά καλή παρουσία, τουλάχιστον μέχρι που άρχισε να μένει κάπως από δυνάμεις προς το τέλος. Μπορεί να έκανε αρκετές λάθος πάσες, όμως γενικά ήταν πολύτιμος τόσο στην κυκλοφορία του παιχνιδιού, όσο και δημιουργικά, αλλά και ανασταλτικά. Γύρισε πίσω κι έκοψε κι έκλεψε, έκανε ωραίες κινήσεις και συνεργασίες, άλλαξε όμορφα το παιχνίδι. Ήταν καλός κι έδειξε ότι μπορεί να παίξει και σαν 8άρι σε αγώνες υψηλής δυσκολίας κι όχι μόνο σε πιο εύκολα παιχνίδια.

Η αλλαγή θέσης Όρτα και Τσικίνιο από τον Μεντιλίμπαρ

• Για εμένα δεν είναι ευχάριστο, όχι ειδικά για το αποψινό παιχνίδι, αλλά γενικότερα, που ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να κρατήσει το μηδέν. Παρότι με τον Μεντιλίμπαρ έχει κατά κοινή ομολογία αλλάξει θεαματικά η εικόνα της ομάδας, στο συγκεκριμένο κομμάτι, ακόμη υπάρχει πρόβλημα. Με εξαίρεση τα δύο παιχνίδια με τη Φέρεντσβαρος (1-0, 1-0) στην αρχή της παρουσίας του Βάσκου στον πάγκο των «ερυθρόλευκων», υπάρχει επί της ουσίας μόλις ένα παιχνίδι, το 3-0 επί του Άρη στο Καραϊσκάκη, που δεν έφαγαν γκολ.

• Και πρέπει να ξέρουμε ότι εδώ που βρισκόμαστε, που κρίνονται όλα σε Ευρώπη και πρωτάθλημα πολλές φορές σε μία…τρίχα, κάθε γκολ μπορεί να έχει τη σημασία του. Όπως για παράδειγμα, το γκολ που έφαγε από τον ΠΑΟΚ την Κυριακή ο Ολυμπιακός στο 92’, μπορεί να του κοστίσει, σε ισοβαθμία με τον ΠΑΟΚ, αν χάσει στην Τούμπα…

• Και κάτι τελευταίο: αν είναι φάουλ αυτό του Ρίτσαρντς στον Σάστρε, όπως υποστηρίζουν στον ΠΑΟΚ για το ξεκίνημα της φάσης του 2-0 του Ολυμπιακού με το γκολ του Ζέλσον, τότε τι ήταν η φάση στο ξεκίνημα του γκολ της ισοφάρισης του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού στην Τούμπα στο μεταξύ τους 1-4, εκεί που ο Κωνσταντέλιας γκρέμισε τον Ρόντινεϊ; Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x