Γιώργος Πετρίδης

Ο καλύτερος Έλληνας μπασκετμπολίστας στην Ευρώπη και ο κορυφαίος σκόρερ στην Ευρωλίγκα

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει στο sportfm.gr τις σκέψεις του για το σπουδαίο διπλό του Παναθηναϊκού AKTOR στο Βελιγράδι και την ισοφάριση της σειράς με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR σίγησε τη Χάλα Πιονίρ αφού επικράτησε 95-88 της Μακάμπι Τελ Αβίβ κι έκανε το 2-2 στη σειρά των playoffs της Ευρωλίγκας. Οι «πράσινοι» βρίσκονταν με την πλάτη στον τοίχο και στριμώχτηκαν στα σχοινιά ακόμα και μέσα στο 4ο παιχνίδι, αλλά έδειξαν τσαγανό κι έφτασαν στο ροζ φύλλο.

Μια νίκη που οφείλεται εν πολλοίς στον καλύτερο Έλληνα μπασκετμπολίστα που αγωνίζεται στην Ευρώπη, δηλαδή στον Κώστα Σλούκα, αλλά και στον κορυφαίο σκόρερ της διοργάνωσης, Κέντρικ Ναν. Ας τα πάρουμε με τη σειρά όμως…

Ο «εξάστερος» μπήκε στο 4ο ματς γνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια μονομαχία do or die, με την πίεση να χτυπάει… κόκκινο στο στρατόπεδό του, καθώς το θετικό αποτέλεσμα ήταν μονόδρομος προκειμένου να μην πάει η προσπάθεια τόσων μηνών. Παρ’ όλα αυτά, οι παίκτες του Αταμάν μπήκαν συγκεντρωμένοι και διαβασμένοι στο παιχνίδι τους και ήλεγξαν τον ρυθμό στα πρώτα λεπτά, κάτι που δεν συνέβη στα 3 πρώτα ραντεβού των δύο ομάδων στα playoffs.

Παρ’ όλα αυτά, οι «πράσινοι» δεν κατάφεραν να μετουσιώσουν την υπεροχή τους σε κάτι σημαντικό καθώς δέχθηκαν 2 διαδοχικά τρίποντα από τον Ντι Μπαρτολομέο στο τελευταίο λεπτό της πρώτης περιόδου και βρέθηκαν στο -3. Το πρόβλημα του «τριφυλλιού» στο κομμάτι της άμυνας συνεχίστηκε μέχρι το φινάλε του ημιχρόνου, αφού δεν κατάφερε να πιέσει τη Μακάμπι και να την οδηγήσει σε λάθη (0 στο πρώτο 20λεπτο!).

Ο καλύτερος Έλληνας μπασκετμπολίστας στην Ευρώπη και ο κορυφαίος σκόρερ στην Ευρωλίγκα

Μετά την ανάπαυλα ωστόσο ο Παναθηναϊκός άρχισε να «δαγκώνει» στα μετόπισθεν κάνοντας δύσκολη τη ζωή των Ισραηλινών, που τα περίμεναν όλα από τον Μπράουν και τον Μπλατ, οι οποίοι δημιουργούσαν προβλήματα στους περιφερειακούς του «εξάστερου». Παρ’ όλα αυτά, ήταν φανερό ότι οι παίκτες του Κάτας είχαν βγει εκτός ρυθμού και το μομέντουμ… πρασίνισε, με συνέπεια το 68-74 στο 39’.

Κάπου εκεί όμως επήλθε η… γνωστή κατάρρευση για την ομάδα του Αταμάν, που μέσα σε σχεδόν 5 αγωνιστικά λεπτά δέχθηκαν επιμέρους σκορ 14-1 για να βρεθούν στο -7 (82-75). Σε εκείνο το σημείο ωστόσο φανερώθηκε η νοοτροπία νικητή και η προσωπικότητα που χαρακτηρίζει αυτό το σύνολο: με επιμέρους 20-6 στο τελευταίο 6λεπτο και σερί 10-0 στο τελευταίο τρίλεπτο, οι «πράσινοι» ανέτρεψαν την κατάσταση και πανηγύρισαν το σπουδαίο διπλό.

Φυσικά, τα πάντα ξεκίνησαν από την άμυνα, αφού η Μακάμπι είχε 0/7 τρίποντα και 1/4 δίποντα από το 34’ και μετά, ενώ δεν έβρισκε με κανέναν τρόπο τον δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι. Σε αυτό το διάστημα, άπαντες οι παίκτες του «τριφυλλιού» κυνηγούσαν μετά μανίας τους Ισραηλινούς κι έβαζαν τα χέρια τους σε κάθε μπάλα εγκλωβίζοντας το παιχνίδι της ομάδας του Κάτας.

Επιθετικά οι Σλούκας και Ναν «διάβαζαν» εξαιρετικά τις φάσεις και πλήγωναν ανεπανόρθωτα την άμυνα της ομάδας του Τελ Αβίβ. Ο αρχηγός του «εξάστερου» τα έκανε όλα και στον μέγιστο βαθμό στο 4ο ματς της σειράς θέλοντας να δώσει απαντήσεις για την προβληματική του εμφάνιση στον 3ο αγώνα. Και το έπραξε με τον πλέον πειστικό τρόπο, αποδεικνύοντας την κλάση του και τη νοοτροπία νικητή που τον χαρακτηρίζει. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και μια δεκαετία κυριαρχεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο 34χρονος γκαρντ πέτυχε 20 πόντους (ειδικά το καλάθι για το 88-93 ήταν παράσταση νίκης), κατέβασε 8 ριμπάουντ (καθοριστικά τα περισσότερα εξ αυτών) και μοίρασε 6 ασίστ κάνοντας μόλις ένα λάθος σε 34 λεπτά συμμετοχής! Για πολλοστή φορά δε, πήρε όλες τις σωστές αποφάσεις και το κυριότερο είναι ότι έβαζε πολύ δυνατά το κορμί του στην άμυνα.

Ο καλύτερος Έλληνας μπασκετμπολίστας στην Ευρώπη και ο κορυφαίος σκόρερ στην Ευρωλίγκα

Πάμε και στον Αμερικανό γκαρντ, ο οποίος έδωσε τη δική του απάντηση για το χαμένο τρίποντο στο φινάλε της 3ης αναμέτρησης των δύο ομάδων. Ο Ναν πέτυχε 27 πόντους και μοίρασε 4 ασίστ, ενώ έπαιζε για αρκετή ώρα στο 4ο δεκάλεπτο φορτωμένος με 4 φάουλ. Από το 84-78 και μέχρι το 88-87 μετράει 7 πόντους και μία ασίστ-πάρε βάλε στον Λεσόρ. Απλά… απίστευτος και ώρες-ώρες νιώθεις ότι δεν έχει αντίπαλο σε αυτό το επίπεδο.

Για να φτάσει όμως στη νίκη η ομάδα του Αταμάν χρειάστηκε τη συμβολή και των υπολοίπων. Ο Λεσόρ κέρδισε αρκετές μάχες κάτω από τις ρακέτες κι ενώ τρώει τρομερό «ξύλο» από τους αθλητικούς ψηλούς της Μακάμπι (σ.σ. χθες έπαιξε περισσότερα από 37 λεπτά), ενόσω ο Παπαπέτρου συνέχισε τις καλές εμφανίσεις στα playoffs και πέτυχε μεγάλο τρίποντο στο 82-75, όταν οι συμπαίκτες του έδειχναν να έχουν μπλοκάρει. Πολύ ώριμο ματς από τον Μήτογλου (σ.σ. αγωνίστηκε σε όλο το δεύτερο ημίχρονο), ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή του Καλαϊτζάκη, που κατέθεσε απίστευτη ενέργεια στην τελική ευθεία του αγώνα και πίεσε ασφυκτικά τον Μπράουν.

Ο καλύτερος Έλληνας μπασκετμπολίστας στην Ευρώπη και ο κορυφαίος σκόρερ στην Ευρωλίγκα

Η ουσία είναι ότι ο Παναθηναϊκός επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ότι είναι φτιαγμένος από ατσάλι κι έδειξε χαρακτήρα τεράστιας ομάδας, ενώ ανέκτησε το πλεονέκτημα έδρας και τώρα θα παίξει την πρόκριση στο Final Four μπροστά σε 18.000+ φιλάθλους του, που θα γεμίσουν ασφυκτικά το ΟΑΚΑ και θα αποτελέσουν (πάλι) τον 6ο παίκτη του «τριφυλλιού». Είναι δεδομένο επίσης ότι ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και συγκέντρωση στο παιχνίδι της Τρίτης για να φτάσει η ομάδα στον επιθυμητό στόχο της.

Υ. Γ. Πάρη κράτα γερά ρε γίγαντα. Για σένα και τον Χουάντσο αυτή η νίκη…

Υ. Γ. 2 Κι όλα αυτά σε παιχνίδι που η Μακάμπι είχε 12 περισσότερες επιθέσεις από τον Παναθηναϊκό.

Υ. Γ. 3 Ως οργανισμός, η Μακάμπι έχασε την… μπάλα τις τελευταίες εβδομάδες. Από το γεγονός ότι κατάφερε να βάλει 1.500 φιλάθλους σε ματς «κεκλεισμένων των θυρών» μέχρι την αλλαγή στάσης σε πολλά οργανωτικά ζητήματα που αφορούσαν και τις δύο ομάδες. Το πλέον χαρακτηριστικό είναι ότι δεν είχε ασθενοφόρο έξω από το γήπεδο στις δύο πρώτες προπονήσεις του «τριφυλλιού», κάτι που άλλαξε κατόπιν πιέσεων των ανθρώπων του «εξάστερου».

Υ. Γ. 4 Ντίνο, λίγη προσοχή με το παράθυρο του αεροπλάνου για να μπορέσουμε να πετάξουμε!

Υ. Γ. 5 Βαγγέλη, έκανες την κίνηση-ματ με το ταξίδι-αστραπή.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x