Stories

Το Last Dance του Αζάρ και το ξεκίνημα της χρυσής εποχής του Σιμέονε: Οι πιο special τελικοί του Europa League!

Η Μπάγερ Λεβερκούζεν μονομαχεί με την Αταλάντα (22/05, 22:00) για το τρόπαιο του Europa League και το sport-fm.gr σας θυμίζει τους πιο ξεχωριστούς τελικούς της δεύτερης τη τάξη ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Europa League: Το Last Dance του Αζάρ και το ξεκίνημα της χρυσής εποχής του Σιμέονε

Στο κορυφαίο επίπεδο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, κάθε σεζόν φτάνει στην κορύφωσή της με τους τελικούς των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων, οι οποίοι -συνήθως- αναδεικνύουν νέους κατόχους και πρωταγωνιστές. Κάτι τέτοιο ισχύει και στη δεύτερη τη τάξη διοργάνωση της UEFA, με τις Αταλάντα και Μπάγερ Λεβερκούζεν να δίνουν ραντεβού στο Δουβλίνο (22/05, 22:00) με στόχο την κατάκτηση του Europa League.

Δυο ομάδες που κυριάρχησαν στη διοργάνωση και φτάνουν έως εδώ απόλυτα δίκαια. Αμφότερες τερμάτισαν πρώτες στους ομίλους τους, με τους Ιταλούς να αποκλείουν κατά σειρά τις Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Λίβερπουλ και Μαρσέιγ, ενώ από την άλλη οι απίθανες και αήττητες σε όλες τις διοργανώσεις φέτος «ασπιρίνες» πέταξαν εκτός τις Καραμπάγ, Γουέστ Χαμ και Ρόμα. Παράλληλα, η ομάδα του Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι έχει διπλό στόχο στον τελικό, αφού με νίκη θα εξασφαλίσει συμμετοχή στο Champions League της επόμενης περιόδου, μιας και στο πρωτάθλημα η πέμπτη θέση ακόμη παίζετε με τις Ρόμα και Λάτσιο. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει από την άλλη πλευρά, αφού οι Γερμανοί έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους μέσω της κατάκτησης του πρωταθλήματος.

Ένας τελικός που υπόσχεται συγκινήσεις και η αλήθεια είναι πως έχουμε δει πολλούς τέτοιους, που έμειναν στη ιστορία και μνημονεύονται ακόμα και σήμερα. Έτσι, το sport-fm.gr σας βάζει από νωρίς στο mood της σπουδαίας αναμέτρησης, παρουσιάζοντας τους πιο ξεχωριστούς τελικούς από το 2009-10 και έπειτα, όταν και η διοργάνωση ονομάστηκε Europa League αντί για Κύπελλο UEFA.

Ο Σιμέονε σήμανε τη χρυσή εποχή της Ατλέτικο στο Βουκουρέστι



Η Ατλέτικο Μαδρίτης γιγαντώθηκε με την έλευση του Ντιέγκο Σιμέονε και ο πρώτος τίτλος του Αργεντινού τεχνικού με τους «ροχιμπλάνκος» ήταν το Europa League τη σεζόν 2011/12. Η ισπανική ομάδα με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Ρανταμέλ Φαλκάο ήταν καταιγιστική στη διοργάνωση, πετώντας εκτός τις Λάτσιο, Μπεσίκτας, Αννόβερο, ενώ σε ημιτελικά και τελικό βγήκε νικήτρια μέσα από εμφύλιους.

Αρχικά, πέταξε εκτός τη Βαλένθια και στον τελικό έστειλε το μήνυμα πως το επίπεδο της είναι για το Champions League. Απέναντι στην Αθλέτικ Μπιλμπάο η Ατλέτικο ήταν σαρωτική νικώντας με 3-0. Ο ήρωας του τελικού; Μα φυσικά, ο Φαλκάο που πέτυχε δύο γκολ, με τον Ντιέγκο να βάζει το κερασάκι στην τούρτα.

Europa League: Το Last Dance του Αζάρ και το ξεκίνημα της χρυσής εποχής του Σιμέονε

Ενδεικτικό, δε, της κατάστασης που βρισκόταν ο Κολομβιανός ήταν το γεγονός πως κατέκτησε για δεύτερη φορά το τρόπαιο, όντας ο πρώτος σκόρερ: με την Πόρτο το 10/11 με 18 τέρματα και την επόμενη με 12 γκολ, χαρίζοντας έτσι τον πρώτο -από τους πολλούς στη συνέχεια- τίτλο του Σιμέονε με την ομάδα της Μαδρίτης.

Three Peat ή αλλιώς, Sevilla League



Κατέκτησε το τρόπαιο τόσο το 2014, όσο και το 2015. Πήγε και σε τρίτο τελικό απέναντι στη Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ. Ε, σιγά μην το έχανε! Η Σεβίλλη τον Μάιο του 2016 τρέλανε για μια ακόμη φορά την ποδοσφαιρική Ευρώπη, κατακτώντας το τρίτο της σερί Europa League.

Europa League: Το Last Dance του Αζάρ και το ξεκίνημα της χρυσής εποχής του Σιμέονε

Ακόμη και αν βρέθηκε πίσω στο σκορ με γκολ του Στάριτζ στο πρώτο μέρος, οι Ανδαλουσιανοί είχαν τον τρόπο για να γυρίσουν τούμπα την κατάσταση. Ο Γκαμεϊρό ισοφάρισε με το… καλημέρα του δευτέρου μέρους και δύο χτυπήματα του Κόκε σε διάστημα έξι λεπτών (64’-70’), ήταν ικανά για να στείλουν το τρόπαιο και πάλι στα χέρια της Σεβίλλης.

Ο Άζαρ αποχαιρέτησε την Τσέλσι με ένα ανεπανάληπτο show



Δεδομένα, κάθε παίκτης που αποχωρεί από μια ομάδα που συνδέθηκε θέλει να τον θυμούνται με τον καλύτερο τρόπο και η τελευταία παράσταση πάντα παίζει τον δικό της ρόλο. Στην περίπτωση του Εντέν Αζάρ, δύσκολα θα μπορούσε να έχει καλύτερο Last Dance με την Τσέλσι!

Το 2019 οι «μπλε» έφτασαν στον τελικό του Europa League και είχαν απέναντι τους έναν αγγλικό εμφύλιο κόντρα στην Άρσεναλ, με την αποχώρηση του Αζάρ στο τέλος της σεζόν να είναι δεδομένη. Έτσι, ο βραχύσωμος σούπερ σταρ πήρε την ομάδα στις πλάτες του, όντας ο απόλυτος πρωταγωνιστής στην ευρεία νίκη με 4-1 επί των «κανονιέρηδων» στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.



Ο Βέλγος σκόραρε δύο γκολ και μοίρασε μια ασίστ, με τους Ζιρού και Πέδρο να πετυχαίνουν τα άλλα δύο τέρματα. Οι στιγμές μετά το τέλος του ματς ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές για τον Αζάρ, που εκείνο το βράδυ έκανε την τελευταία μεγάλη εμφάνισή της καριέρας του, αφού στη συνέχεια και στη Ρεάλ Μαδρίτης τα πράγματα εξελίχθηκαν καταστροφικά. Το γεγονός ότι αυτός ο παίκτης είναι 33 ετών και έχει αποσυρθεί, τα λέει όλα…

Και στο τέλος κερδίζει ο Έμερι



Ο Ουνάι Έμερι ήταν ο άνθρωπος που καθοδήγησε τη Σεβίλλη στην κατάκτηση των τριών συνεχόμενων Europa League και έτσι είχε μάθει καλά τη μέθοδο της επιτυχίας, κάτι που φάνηκε περίτρανα και τον Μάιο του 2021 με τη Βιγιαρεάλ.

Τα «κίτρινα υποβρύχια» κατέκτησαν το τρόπαιο, κάτι που φαντάζει λογικό με τον Ισπανό στην άκρη του πάγκου τους. Έχοντας αφήσει εκτός τις Σάλτσμπουργκ, Ντιναμό Κιέβου, Ντινάμο Ζάγκρεμπ και Άρσεναλ, ο τελικός με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κρίθηκε στις λεπτομέρειες, οι οποίες στο Europa League πάντα πάνε με τον Έμερι.



Το ισόπαλο σκορ 1-1 με τα τέρματα των Μορένο και Καβάνι έστειλε τον τελικό στην παράταση, αλλά ούτε εκεί βγήκε νικητής, με αποτέλεσμα το τρόπαιο να παιχτεί στα πέναλτι. Και οι 10 παίκτες από κάθε πλευρά ευστόχησαν στις εκτελέσεις τους, με αποτέλεσμα ο κλήρος να πέσει στους τερματοφύλακες: ο Ρούλι ήταν εύστοχος για τους Ισπανούς, όχι όμως και ο Ντε Χέα, που αποδείχθηκε μοιραίος και κάπως έτσι η Βιγιαρεάλ κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο της ιστορία της και ο Έμερι το τέταρτο δικό του Europa League.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x